Biografie

Dirk Fock (1886-1973) wordt in Nederlands-Indië geboren als zoon van Nederlandse ouders. In de eerste twaalf jaar van zijn leven in Batavia, doet de jonge Fock er belangrijke muzikale indrukken op, zoals hoorbaar is in de Java Sketches voor piano die hij in 1944 in de VS componeert.

Terug naar Nederland
In 1898 keert het gezin terug naar Nederland, waar Fock zijn eerste schreden zet in de muziek: hij speelt viool en componeert. Tegen de verwachting in van zijn vader, de jurist en staatsman Dirk Fock senior (1858-1941), kiest hij voor een carrière in de muziek.

Violist onder Gustav Mahler
Fock vertrekt naar Berlijn, waar hij directielessen volgt bij Karl Muck en Artur Nikisch, en vioolles bij Anton Witek. Dirigent Nikisch biedt hem de kans mee te spelen in de Philharmoniker, en van concertmeester Anton Witek krijgt hij een plaats als eerste violist. In het orkest speelt hij onder beroemde dirigenten als Gustav Mahler.

Opera dirigeren
Als snel ontwikkelt Fock zich als dirigent en in 1911 wordt hij eerste dirigent van de Kurfürsten Opera in Berlijn, een jaar later gevolgd door de Mülhausen Opera. Fock dirigeert er, amper 26 jaar oud, complete Strauss- en Wagner opera’s.

Van 1913 tot 1917 volgen betrekkingen bij orkesten in Götenborg en Stockholm, en de jaren erna dirigeert Fock met enige regelmaat het Concertgebouw Orkest in Amsterdam en het Residentie Orkest in Den Haag.

New York
Fock zet in 1919 zijn loopbaan voort in New York, waar hij in het populaire Stadium de Philharmonic Orchestra en in Carnegie Hall The National Symphony dirigeert. In 1922 wordt hij medeoprichter en eerste dirigent van de American Orchestral Society, een instelling die jonge musici en dirigenten kans biedt om op hoog niveau orkestervaring op te doen. In datzelfde jaar introduceert Fock (die zich nu ‘Foch’ liet noemen) als eerste in de VS de muziek van zijn vriend Darius Milhaud. Hij wordt eerste dirigent van de New York City Symphony Orchestra en vervult gastdirecties bij de New York Philharmonic, de National Symphony en St. Louis Orchestra.

Terug naar Europa
Fock keert in 1924 op verzoek van Richard Strauss terug naar Europa, waar hij in Wenen eerste dirigent wordt bij de Wiener Konzertverein. In de periode tot maart 1927 dirigeert hij er talrijke concerten. Een programma geheel gewijd aan de muziek van Igor Strawinsky, solist in zijn eigen pianoconcert, wordt een doorslaand succes. Fock leidt eveneens succesvolle directieklassen bij Hochschule für Musik, geeft speciale studentenconcerten en dirigeert opera’s. Vanuit Wenen brengen gastdirecties hem in Berlijn, Budapest, Milaan, Parijs, Rome en wederom in Amsterdam en Den Haag.

Focus op componeren
In de jaren ’30 verblijft Fock een lange periode in Parijs, waar hij incidenteel het Orchestre National dirigeert, maar zich vooral toelegt op componeren. In 1940 vertrekt hij naar de VS waar hij Amerikaans staatsburger wordt.

In 1959 vestigt Fock zich met echtgenote Christine Suze Moltzer in het Zwitserse Orselina, waar hij in 1973 overlijdt. Fock had een dochter uit een eerder huwelijk, de in de VS bekende Hollywood-actrice Nina Foch (Leiden 1924-Los Angeles 2008).